gepost 07/01/2021
Maud over Maud
Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Ze behaalde een masterdiploma Taal-en Letterkunde aan de universiteit van Antwerpen en een masterdiploma Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, waar ze nu zelf doceert.
Voor haar poëziedebuut ‘Ik ben mogelijk’ (2011, uitgeverij Querido) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijs, voor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck- wedstrijd.
In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. Ze brengt performances op radio en tv, in binnen en buitenland.
Ze werd aangesteld tot ereburger van de stad Veurne. In 2018-2019 was ze stadsdichter van Antwerpen.
In het zog van haar boek Het stad in mij, dat verscheen in mei 2020 bij Das Mag, vaart ze verder en ontplooit ze haar haar creativiteit in 1001 activiteiten.
Haar website spreekt alvast boekdelen.
Uit Wij zijn evenwijdig
De 'spannendste dichter van dit moment', zo omschrijft Das Mag Maud Vanhauwaert. Haar 300 pagina’s tellend boek Het stad in mij staat vol wederwaardigheden, conclusies, dwalingen, ontboezemingen, opstandigheidjes en fratsen uit de tijd van haar stadsdichterschap in Antwerpen.
Het is vooral een toonbeeld van haar kunnen en eindeloze creativiteit. Een boek om lekker in te verdwalen en te bladeren, de poëzie geeft het een warme saus.
Maud Vanhauwaert over poëzie
"Poëzie is een vonkend huwelijk tussen inhoud en vorm."
Naar aanleiding van de publicatie van het gedicht Sssssss...., dat ze schreef in opdracht voor vtbKultuur rond de klank van de stilte, liet ze zich in een interview uit over poëzie algemeen en haar eigen bezig zijn als dichter.
Poëzie heeft voor mij een heel nauwe band met klank. Dat merk ik goed als ik aan het schrijven ben. Ik heb namelijk de gewoonte om wat ik schrijf hardop voor te lezen. Je merkt dan heel snel of een zin 'zingt' of niet. Al klinkt het misschien wat vreemd, maar je kunt elke zin afzonderlijk ook als een melodielijn beschouwen, een melodielijn die moet kloppen. Dat hoeft niet altijd harmonisch of welluidend te zijn. integendeel zelfs, soms moet het wat schuren en bijten. Het moment waarop ik de teksten loslaat op een publiek is ook altijd heel bijzonder. Aan de interactie merk je heel snel of een zin klopt of 'valt'.
Ik zoek in mijn poëzie graag de grenzen op. Als stadsdichter van Antwerpen heb ik de voorbije twee jaar voortdurend samengewerkt met mensen die andere metiers beheersen, zoals muzikanten, houtbewerkers, grafici en fotografen. Poëzie is voor mij een vonkend huwelijk tussen inhoud en vorm. Door de samenwerkingen met anderen probeer ik mijn poëzie elke keer opnieuw te definiëren.
Ik zie graag elk gedicht als een uitgestoken hand, als een oprechte vraag naar ontmoeting. Ik denk dat we allemaal wel op zoek zijn naar wezenlijke en eerlijke ontmoetingen.
Is het niet veelzeggend dat we op de grote momenten in het leven - een geboorte, een overlijden en huwelijk - ons beroepen op poëzie?
Uit het maandblad VTB editie Januari Februari 2021
Ik ben weer velen is een poëtisch prentenboek, waarin de tekeningen van Sabien Clement in een subtiele dialoog gaan met versregels van Maud Vanhauwaert.
Het boek is geschreven vanuit een ‘ik’ die terugkijkt op een verloren liefde en omhelst de vier seizoenen in een relatie.
Soms ben je één met twee, soms ben je alleen met twee, soms val je uiteen alleen. En ja, soms ben je weer velen.
Dit is een boek waarin je kunt dwalen, jezelf kunt verliezen en, tussen de lijnen en regels door, misschien ook weer kunt vinden.
uitgegeven bij Vrijdag, uitgeverij.
zoals alle mensen
heb ik de meeste prijzen op deze wereld
niet gewonnen
heb ik de meeste boeken niet gelezen
er nog minder geschreven
heb ik de meeste kinderen niet gebaard
de meeste mensen nooit ontmoet
de meeste niet eens gekust
dat stelt mij voor vandaag gerust
uit de bundel Ik ben mogelijk
De poëzie van Maud Vanhauwaert vond al eerder haar weg naar onze website:
wij.hier.nu.ja (KLIK HIER)
de klank van de stilte (KLIK HIER)
op elk van deze webpagina's goed doorscrollen naar beneden
Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.