Home > Aanbevolen > Lezen > Leestips

Bent u lid van Davidsfonds Beveren-Zuid en hebt u een leestip?

Een boek waar u weg van bent of was? 

Laat het ons weten! We zijn erg benieuwd!

Leestips 

augustus 2022

Ronduit aantekeningen van een possibilist, Caroline Pauwels - leestip Joske 

 

Wat een onvoorstelbaar grote dame was Caroline Pauwels. Haar energie, haar inspiratiebronnen, haar denken en doen leer je beter kennen in dit boek. Ik hoorde en zag haar lang geleden in De Kaap in Oostende, het kunstencentrum op de zeedijk. Fried'l Lesage interviewde haar over de boeken die veel voor haar hadden betekend. De manier waarop ze sprak en wat ze zei, bleef hangen. Ik noteerde haar leestips, ze ontgoochelden niet. 'Gloed' van Sandor Marai, Hannah Arendt...  Ik leerde ze via haar kennen. 

Het campagnebeeld van TAZ 2021, van haar op de fiets op de dijk van Oostende, zal bijblijven voor altijd.  Het tekende haar voluit. 

'Het leven zag ze als een beweging van kringen. Van de kleine intieme cirkels van de persoonlijke levenssfeer tot de almaar grotere cirkels van de universiteit, de samenleving, Europa en de wereld. Cirkels hebben geen begin en geen einde. Hun ronde vorm is een remedie tegen hokjesdenken. '

(op het boekomslag) 

juli 2022 

De zinderende 16e eeuw, Francis Weyns - leestip Marc Jegers 

 

Er zijn eeuwen die meer geschiedenis gemaakt hebben dan andere. Bij de meest zinderende eeuwen was zeker de zestiende. Habsburger Keizer Karel bestuurt een rijk zo groot dat de zon er nooit ondergaat. De protestantse reformatie wordt bloedig onderdrukt: de inquisitie tegen de ketters. Oorlog volgt op oorlog, er is oproer overal in Europa, heksen worden vervolgd. Maar er is ook intellectuele vooruitgang: het humanisme, de renaissance, Mercator, Erasmus, Vesalius.

Historicus Francis Weyns slaagde erin de 16e eeuw in één meeslepend verhaal te omvatten: een meesterwerk! Hij heeft oog voor de brede duiding (politiek, sociaal, dynastiek...), maar vertelt ook boeiend over de anekdotiek van feesten en inhuldigingen, seksuele uitspattingen en terechtstellingen, hoe grote en kleine mensen dachten en leefden.
U zal de zestiende eeuw herbeleven als ware het een roman...

... een aanrader dus voor al wie graag door de tijd reist.... 

maart 2022

De draaischijf, Tom Lanoye - leestip Joske 

 

Hij droomde al jaren van een boek over de collaboratie, zegt Tom Lanoye in talloze interviews. De authentieke draaischijf, -een manier om snel een compleet decor te wisselen, geplaatst op een draaibare toneelvloer -, in de kelder van Het Nationale Theater in Den Haag, leverde hem de enscenering voor een nieuwe roman. Die gaat over drie mensen in het Antwerpen van de Tweede Wereldoorlog. Over de Duitse bezetter die de cultuurmachine liet draaien. En een hoofdpersonage dat daarin meedraait, collaboreert. 

Of 'De draaischijf' een goed boek is? Als Rik Van Puymbroeck in zijn interview met Lanoye (De Tijd zaterdag 26 maart 2022) schrijft dat (...) 'De Draaischijf een vijfsterren-Lanoye is. Want ontluisterend, rijk, theatraal, bijwijlen grappig, verschrikkelijk. Een gedetailleerd geschiedenisboek vervlochten met verbeelding. Schoon. Zo schoon. In de categorie van 'Sprakeloos', dat persoonlijke meesterwerk. Met echo's. (...),.... waarom zouden wij daar dan aan twijfelen?

Een aanrader dus.  

In De draaischijf raken drie innig verbonden levens vermalen. Door kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie.
‘Ik had me de dag waarop ik word begraven heel anders voorgesteld.’ Aan het woord is Alex Desmedt, bezeten door toneel. In Antwerpen werkt hij zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de in Utrecht geboren sterspeelster Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne.
Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters, maar de beperkingen zijn zwaar. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest voluit voor collaboratie, terwijl Lea, die niet meer mag acteren, wegkwijnt en ronddwaalt in een stad waar razzia’s het leven kosten aan duizenden.
Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag. Twee beroemde partijgenoten van Adolf Hitler zullen in de stadsschouwburg de opening bijwonen van het pas opgerichte Deutsches Theater in den Niederlanden. In de bevrijde thuishaven belooft de afrekening bijzonder bloedig te worden.

Tom Lanoye (1958) is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied. Hij ontving voor zijn oeuvre zowel de Gouden Ganzenveer als de Constantijn Huygensprijs.
Er is werk van hem vertaald en gespeeld in meer dan vijftien talen. Hij leeft en werkt in Antwerpen en Kaapstad.

info Standaard Boekhandel 

gepost 26/02/2021

Het boek Daniel, Chris De Stoop - leestip Lutgart Van Raemdonck

 

'Ik heb net het boek Daniel van Chris De stoop gelezen. Ik had het gekocht in september en had het een tijdje laten liggen omdat ik de wreedheid van het verhaal vreesde.
Het is echter heel mooi, heel mooi verwoord, met heel veel liefde geschreven.
De oom van de schrijver wordt vermoord door 'hangjongeren'. Ze weten dat hij geld heeft, ze behandelen hem als een 'beest', laten hem voor dood achter en steken later de vierkantshoeve in brand om 'sporen' te missen.
Vijf jaar later gaat het proces door waar Chris De Stoop zelf pleit voor de familie en om zijn oom recht te doen.
Een boek dat blijft nazinderen.
Hij schetst ook uitgebreid de achtergrond van de daders.
Door het gesprek met de gerechtspsycholoog krijg je ook inzicht in de werking van zo'n bende.
Een beklijvend, mooi boek geschreven in een mooie taal.'

gepost 26/11/2020

De jongen, de mol, de vos en het paard, Charley Mackesy - leestip Lutgart Van Raemdonck

vertaald door Arthur Japin 

 

"Ik las het boek(je) "De jongen, de mol, de vos en het paard" geschreven door Charlie Mackesy en vertaald door Arthur Japin. Hij noemt het een lief en troostend boek.
Het is een 'hebbedingetje', een boekje om cadeau te doen. Het gaat over vriendschap en eenzaamheid en trouw aan jezelf... Het is prachtig geïllustreerd en het staat boordevol prachtige quotes (die je wel weet, maar het is fijn er nog even bij stil te staan), bv

        "Wat lijkt jou de grootste tijdverspilling? 'Jezelf met anderen vergelijken,' zei de mol.
nog eentje
       "'Raar eigenlijk, wij zien alleen onze buitenkant, maar bijna alles gebeurt vanbinnen.'

lutgart

ps Weinig tijd hebt om te lezen? Na minder dan een kwartiertje is het uit!

gepost 22/10/20

Uit het leven van een hond, Sander Kollaard - leestip Marc Jegers

"Een boek dat weinigen zal aanspreken voortgaande op de titel maar dat wel de Libris Literatuurprijs heeft gewonnen, Uit het leven van een hond van Sander Kollaard. Een eenvoudig geschreven overzicht van zijn leven waar de hond niet de hoofdfiguur is. Prachtig geschreven (ik vergelijk het qua schrijfstijl met Jeroen brouwers die ik bewonder). Slechts ±140blz maar ik vond het prachtig."  

 

gepost 21/10/20 

Roest, Jakub Malecki - leestip van Annemieke De Ridder 

 

Vertel anderen over ons. Deel deze webpagina met uw netwerk.