HOME > EN VERDER > LEZEN > RECENSIES > Portret van een man, Jens Christian Grondahl

Bespreking John Adams 

Omschrijving

Portret van een man is een roman over de vergankelijkheid van de tijd en de hang naar een nóg voller, nóg rijker en mooier leven. De psychologische analyse, zorgvuldige beschrijving en schildering van de kwetsbaarheid van de personages zijn haast magisch

In Portret van een man blikt de hoofdpersoon terug op zijn leven aan de hand van de vrouwen die daarin een belangrijke en vormende rol hebben gespeeld. Als jonge man wordt hij zo aangegrepen door de dood van zijn moeder dat hij op zoek gaat naar meer betekenis in zijn leven. Een van zijn leraressen inspireert hem en laat hem kennismaken met kunst en literatuur; er gaat een wereld voor hem open. Hij zit vol idealen en denkt de wereld iets te kunnen bieden door ook leraar te worden. Wanneer hij jaren later terugkijkt op een serie mislukte relaties, heeft hij het gevoel dat hij is weggedreven van zichzelf. In de loop der jaren is hij de passie verloren die hem altijd voortdreef. Juist dan ontmoet hij wederom een vrouw, veel jonger dan hij, die iets wezenlijks in hem weet te raken. 

 

De auteur 

Jens Christian Grøndahl, geboren op 9 november 1959 in Lyngby, Denemarken, is een bekende Deense auteur die internationaal bekend staat om zijn introspectieve en filosofische romans. Zijn werk verkent vaak existentiële thema's zoals liefde, eenzaamheid, schuld en de complexiteit van menselijke relaties.

Jeugd en Opleiding

Grøndahl groeide op in een intellectueel en cultureel milieu. Zijn vader was architect en zijn moeder lerares, wat hem blootstelde aan kunst en literatuur op jonge leeftijd. Hij studeerde aan de Nationale Filmschool van Denemarken en begon zijn carrière aanvankelijk als filmregisseur. Hij schakelde echter al snel over naar schrijven, waarbij hij zijn cinematografische achtergrond gebruikte om levendige en nauwgezette beschrijvingen te creëren in zijn boeken.

Literair Werk

Grøndahl debuteerde als schrijver in 1985 met de roman Kvinden i midten (De vrouw in het midden), maar het was zijn latere werk dat hem internationale erkenning opleverde. Hij staat bekend om zijn rustige, elegante stijl en zijn diepe psychologische inzichten in zijn personages. Zijn romans bevatten vaak introspectieve vertellingen die zich richten op de innerlijke gedachten en gevoelens van de personages, waarbij hij de complexiteit van menselijke relaties onderzoekt.

Bekendste werken 

Lucca (1998) roman over een vrouw die in een coma ligt na een auto-ongeluk en haar relatie met de arts die haar behandelt. Het boek werd internationaal geprezen en vertaald in vele talen.

* Stillhet i oktober (Stilte in oktober, 1996) introspectieve roman waarin een man terugkijkt op zijn huwelijk en zijn eigen identiteit, een thema dat typerend is voor Grøndahls werk.

* Portræt af en mand (Portret van een man, 2010) Deze roman onderzoekt de levens van zijn personages op een diepgaande manier, waarbij hun emotionele en existentiële crises centraal staan.

Grøndahl's werk is in meer dan twintig talen vertaald, en hij geniet populariteit in Europa, vooral in Frankrijk en Duitsland, waar zijn boeken vaak worden geprezen vanwege hun diepgang en literair vakmanschap.

Thematiek en Stijl

Grøndahl's romans worden gekenmerkt door hun melancholische toon en hun aandacht voor de interne belevingswereld van de personages. Zijn hoofdpersonen worstelen vaak met verlies, schuld en de vraag hoe ze hun leven betekenis kunnen geven. Grøndahl toont een groot begrip voor de menselijke conditie en behandelt thema's als liefde, verraad en verzoening met een subtiele, genuanceerde aanpak. Zijn stijl is introspectief, elegant en vaak poëtisch, en hij wordt vergeleken met andere grote Scandinavische schrijvers zoals Per Petterson en Henning Mankell, hoewel hij meer nadruk legt op de psychologische diepgang dan op plot.

Persoonlijk Leven

Jens Christian Grøndahl leeft en werkt in Kopenhagen, Denemarken. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Hoewel hij tegenwoordig voornamelijk bekend staat om zijn literaire werk, blijft hij een uitgesproken intellectueel die regelmatig essays en opiniestukken schrijft over maatschappelijke en culturele onderwerpen.

 

Invloed en Erkenning

Grøndahl heeft verschillende prijzen en onderscheidingen ontvangen voor zijn werk, waaronder de prestigieuze Franse ridderorde van Kunsten en Letteren (Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres) in 2007. Zijn werk heeft invloed gehad op een nieuwe generatie Deense en internationale schrijvers, en zijn romans worden vaak gezien als moderne klassiekers binnen de Scandinavische literatuur.

Grøndahl blijft een belangrijke stem in de literatuur, vooral vanwege zijn vermogen om de complexiteit van menselijke emoties en relaties op een diepzinnige en empathische manier te verwoorden.

 

Discussietips


1. Welke invloed hebben de vroege dood van zijn moeder en de afwijzing van Erika op hoe de ik-figuur in het leven staat?

  1. Welke rol spelen literatuur en muziek in het leven van de verteller?
  2. Wat betekent de zelfmoordpoging van Adèle voor de ik-figuur?
  3. Hoe zou je het huwelijk van Maria en de verteller omschrijven?
  4. Waarom scheidt de ik-figuur uiteindelijk van Maria? In hoeverre heb je begrip voor hem?
  5. Welke betekenis hebben Kopenhagen, Berlijn en Rome voor de ik-figuur?
  6. Hoe is de relatie van de volgende personages met hun vader: de ik-figuur, Erika, Julie, Stanko?
  7. Welke betekenis heeft de foto van Jessie volgens jou?
  8. Als adolescent wendt de verteller zich tot Marx en Jimi Hendrix, daarna tot Brahms en Rilke. Wat zoekt en vindt hij bij hen?
  9. Hoe staat de moeder van de verteller tegenover haar naderende dood?
  10. De moeder vraagt zich af waarom de kindertijd zo belangrijk is. Wat is jouw antwoord?
  11. Waarom verzwijgt de ik-figuur de ziekte van zijn moeder en zijn relatie met Erika voor Gudrun?
  12. Kirsten vindt het geen probleem dat haar vader Mona meteen na hun moeders dood in huis haalt. De ik-figuur kan het niet verkroppen. Op wiens hand ben jij?
  13. Hoe zou Erika haar relatie met de ik-figuur omschrijven?
  14. Welke betekenis hebben Stanko en zijn moeder Ivana voor de ik-figuur?
  15. Wat betekent het leraarschap voor de ik-figuur?
  16. De verteller is erg positief over de invloed van school op iemands leven. In hoeverre ben je het met hem eens?
  17. Jessie lijkt de ik-figuur uit te nodigen tot seksuele intimiteit. Waarom gaat hij daar niet op in?
  18. Op welke manier vormen de verschillende vrouwen de ik-figuur? Lisbeth, Gudrun, Erika, Adèle, Ivana, Benedicte, Maria, Julie en Jessie?
  19. In hoeverre beschouw je de ik-figuur als een eenzame man?
  20. In het eerste deel reist de verteller met de trein, in het tweede fietst hij en in het derde gaat hij te voet. Wat symboliseert dat volgens jou?
  21. Vind je Portret van een man een pessimistisch of een optimistisch boek? Wat bepaalt je mening?

Vertel anderen over ons